Προετοιμασία για νέα έξοδο; – Αργεί το χρέοςΠροετοιμασία για νέα έξοδο; – Αργεί το χρέος
Ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν η εικοσάλεπτη συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Β. Σόιμπλε. Άλλωστε οι δύο άντρες δεν θα μπορούσαν να μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε το ΕΛΚ στην Πορτογαλία και στην ροτόντα δεν ήταν μόνοι τους αλλά καθόντουσαν και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε την πιστή τήρηση του προγράμματος και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, ενώ από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στην θετική πορεία των εσόδων αλλά εξήγησε στον Β. Σόιμπλε πως δύσκολα θα περάσουν μέσα στο καλοκαίρι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τις δύο υποδόσεις των 2 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο την ώρα της συνάντησης ένα τηλεγράφημα του Reuters έκανε λόγο για νέα έξοδο προς τις αγορές προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το κενό των 2 δισ ευρώ που δεν θα λάβει από το Eurogroup. 

Η κυβέρνηση δια στόματος Σ. Βούλτεψη το διαψεύδει, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι μία έξοδος δεν προαναγγέλλεται ούτε ανακοινώνεται πριν γίνει. 

Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Η αρχή θα γίνει με την πρώτη παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη αύριο (19/06) Πέμπτη στην συνεδρίαση του Eurogroup και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. 

Από τον Σεπτέμβριο οι συζητήσεις για το χρέος 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός με τον Β. Σόϊμπλε συζήτησαν για τη θετική πορεία των Οικονομικών στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι το βασικό θέμα είναι πλέον η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι η συζήτηση θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. 

Σημείωνε, δε, ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Σαμαράς: Πρέπει να μειωθούν οι φόροι 

Υπέρ της μείωσης των φόρων και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας τάχθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΚ, με θέμα: «προκλήσεις για την ΕΕ το 2014-2019». 

Ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως σύντομα η χώρα μας θα ακολουθήσει την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που βγήκαν από την κρίση. 

«Ήταν δύσκολο, ήταν οδυνηρό, αλλά έχει γίνει απίστευτη πρόοδος και σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Και μάλιστα, ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη!» είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε κατασκευαστικά λάθη τα οποία θα διορθωθούν με τη Δημοσιονομική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση. Τώρα αυτά τα εγχειρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά». 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι «για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος, σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας. Αλλά αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε συνεχώς την αύξηση της παραγωγικότητας, όχι να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς». 

RSS & Newsletter & Social

RSS